Karakter

 

De Riesenschnauzer is een grote, sterke, compact en vierkant gebouwde hond, eerder gedrongen dan slank. Zijn vacht is ruwharig met aan het hoofd de opvallende wenkbrauwen, snor en baard. Het is een trotse, weerbare hond met een respect afdwingend uiterlijk. De maat voor Riesenschnauzers is voor teven en reuen tussen de 60 en 70 cm. De kleur komt voor in twee varianten namelijk peper/zout en zwart.

Typische gedragskenmerken zijn het goedaardige, evenwichtige karakter en zijn onomkoopbare trouw aan zijn baas. Hij bezit sterk ontwikkelde zintuigen, schranderheid, geschiktheid om te worden afgericht, kracht, uithoudingsvermogen, snelheid en weerstandsvermogen tegen slecht weer en ziektes.Door zijn aangeboren belastbaarheid en zelfverzekerdheid is hij zeer geschikt als begeleidings-, sport-, gebruiks- en diensthond.

Oorspronkelijk gebruikte men de Riesenschnauzer in het zuiden van Duitsland als veedrijver.Rond 1900 bemerkten doelbewuste fokkers dat hij aanleg had om buitengewone prestaties te leveren en hoogst waardevolle karaktereigenschappen bezat. Sinds 1913 is hij opgenomen in het stamboek en reeds in 1925 kreeg hij de officiële erkenning als diensthond.De Riesenschnauzer is een alerte en intelligente hond. Het meest opvallende aan deze hond is het waken met "gezond" verstand. Ze zijn van nature afwachtend en wantrouwend tegenover alles wat vreemd is, maar als de baas zegt dat het "goed" is, dan ís het ook goed. Voor wie als "eigen" gezien wordt zal hij door het vuur gaan! Er ontgaat hem weinig van de activiteiten in en rondom het huis en hij zal altijd aan de zijlijn willen toekijken. Eigenlijk is een Riesenschnauzer altijd aan het werk. 

Hij is een ideale waak-, huis- en gezinshond, mits er voldoende tijd en aandacht aan zijn behoefte om te werken en bewegen wordt besteed. Met alleen een paar keer per dag aangelijnd uitlaten zal hij geen genoegen nemen. Tevens is een consequente maar zachte en eerlijke opvoeding van begin af aan noodzakelijk, net als uiteraard een goede socialisatie.